Lions Club od wielu lat wspiera Stowarzyszenie Rodzin i Przyjaciół Dzieci Specjalnej Troski "Dom Nadziei", które zrzesza ponad 30 rodzin. Jest to jedyna organizacja pozarządowa na terenie Nowej Huty zapewniająca dzieciom specjalnej troski bezpłatne, indywidualne zajęcia z psychologami, pedagogami, logopedami i rehabilitantami.Członkinie klubu wśród nich pani Violetta Płonka wystąpiły z inicjatywą współpracy ze Stowarzyszeniem Rannych i Poszkodowanych w Misjach poza Granicami Kraju. W konsekwencji utraty zdrowie wielu poszkodowanych nie może wrócić do służby wojskowej, musi zmagać się z wieloma przeciwnościami losu. Dlatego należy wspierać wszelkie działania mające na celu przekwalifikowanie i kształcenie byłych żołnierzy by nie byli oni wykluczeni ze społeczeństwa.

Pierwszy Koktail Artystyczno-Towarzyski był połączony też z wernisażem wystawy malarstwa Łucji Kłańskiej-Kanarek, członkini klubu, autorki ponad 40 indywidualnych wystaw. Artystka od lat udziela się charytatywnie przekazując obrazy na akcje dobroczynne. Również teraz zaapelowała do uczestników spotkania, żeby zamiast kwiatów złożyli datki na rzecz Stowarzyszenia Rodzin i Przyjaciół Dzieci Specjalnej Troski "Dom Nadziei".Również Sebastian Mikosz, autor książki "Leci z nami pilot", której promocja odbyła się podczas tego spotkania, zaproponował, by uczestnicy składali dobrowolne datki na statutową działalność Lions Clubu Bona Sforza.

{becssg}zdjecia_do_artykulow/koktail_towarzyski{/becssg}