W dniach 30.09 − 2.10.2016 roku w miejscowościach Pieśtany, Trnava i Velke Ripńany w Republice Słowackiej odbyło się międzynarodowe spotkanie o nazwie „Europa dla Obywateli – teraźniejszość, pokój i współpraca w Europie – Velke Ripńany 2016”. Spotkanie zostało zrealizowane w ramach projektu Unii Europejskiej.

Gospodarze i społeczność słowackiej gminy Velke Ripńany, do udziału w spotkaniu zaprosili m.in. żołnierzy weteranów, przedstawicieli Międzynarodowego Stowarzyszenia Żołnierzy Pokoju (S.P.I.A), Unii Vojnovych Veteranov ze Słowacji, Zrzeszenia Weteranów Działań Poza Granicami Państwa, polskiego S.P.I.A, a także Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju z Polski.

30. września odbyło się spotkanie z przedstawicielami Urzędu Wojewódzkiego. W uroczystej kolacji Kolacja wzięli udział przedstawiciele gmin z Polski, Serbii, Czech i Słowacji. Dodatkowymi atrakcjami były występy kapel z Serbii, miejscowego zespołu wokalno-instrumentalnego, przyśpiewki narodowe i weselne (w tym także tradycyjnie przyśpiewki grane w gminie Dąbrowa).

Obecność przedstawicieli zróżnicowanych środowisk, była okazją do prezentacji celów statutowych Stowarzyszenia, a także popularyzacji idei szacunku i wsparcia weteranów. Była to również możliwość pozyskiwania darczyńców i sponsorów dla przedsięwzięć związanych z rehabilitacją i aktywizacją poszkodowanych weteranów.