W dniach 4 - 6.09.2016 roku przedstawiciele Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych poza Granicami Kraju wzięli udział w międzynarodowej konferencji weteranów w czeskim Brnie.

Delegacji przewodniczył Sekretarz Stowarzyszenia st.kpr. Włodzimierz Wysocki, chor. Janusz Burdziałowski oraz st.szer. Łukasz Wojciechowski.
W trakcie konferencji odbyła się debata na temat bezpieczeństwa międzynarodowego, zagrożenia wojną hybrydową i problemu migracyjnego. Omówiono współczesne zagrożenia na świecie oraz możliwe scenariusze zagrożenia terroryzmem. Nawiązano także do wspólnych programów dla weteranów oraz zapoznano wszystkie delegacje z pracami nad uruchomieniem Czeskiego Centrum Weteranów w Brnie. Na konferencji obecni byli Prezydenci Międzynarodowych Federacji Weteranów, Dan-Viggo Bergtun oraz Laurent Attar-Bayrou, które skupiają ponad 45 milionów weteranów.

Otwartość i przychylność w stosunku do rannych żołnierzy pozwoliła na długie i owocne rozmowy. Poruszono również tematykę współpracy w przedstawicielem CIOR płk. Arnostem Libezny. Spotkanie zaaranżowały polskie stowarzyszenia skupiające weteranów przy współpracy z przyszłym Dyrektorem Centrum Weterana w Brnie − Karela Cernocha. Zaangażowanie ze strony Czeskich i Słowackich Stowarzyszeń Weteranów wspierane było przez Przedstawicieli Czeskiego Ministerstwa Obrony oraz czeskich parlamentarzystów. Uczestnicy spotkania zostali przyjęci z honorami przez Prezydenta Moraw Michala Hasek.