W niedzielę 28 sierpnia br. około 280 żołnierzy wzięło udział w 37. PKO Półmaratonie Szczecińskim, aby oddać hołd kolegom poległym na misjach. Kolumna żołnierzy z Dowództwa 12 Szczecińskiej Dywizji Zmechanizowanej, 12 Brygady Zmechanizowanej, 12 Batalionu Dowodzenia, Wielonarodowego Korpusu Północny Wschód oraz innych jednostek Garnizonu Szczecin pobiegła w półmaratonie na czele z Dowódcą „Błękitnej” Brygady gen. bryg. Dariuszem Górniakiem i Marszałkiem Województwa Zachodniopomorskiego Olgierdem Geblewiczem.

„Dziękuję wszystkim żołnierzom za tak liczne uczestnictwo w dzisiejszym biegu, w którym oddajemy hołd naszym kolegom poległym na misjach. Pragnę również podziękować Marszałkowi Zachodniopomorskiemu, który ufundował nasze koszulki” – powiedział gen. bryg. Dariusz Górniak.

Minutą ciszy oddano hołd poległym na misjach zagranicznych, a następnie wykonano pamiątkowe zdjęcie na tle Pomnika Trzech Orłów, po czym żołnierze pobiegli w koszulkach z nazwiskami poległych towarzyszy broni.

Tekst: por. Błażej Łukaszewski

Zdjęcia: por. Błażej Łukaszewski