W Zebrzydowicach − maleńkiej miejscowości górskiej, położonej w paśmie Beskidów, tuż przy granicy z naszym czeskim sąsiadem, odbyły się, w dniach 4 - 17 lipca i 1 - 14 sierpnia, dwa turnusy rehabilitacyjne dla weteranów poszkodowanych i ich rodzin. W przytulnym pensjonacie MEDCITHI rodziny żołnierzy spędziły dwa tygodnie pod uważnym okiem rehabilitantów, którzy w profesjonalny sposób organizowali zabiegi usprawniające funkcjonowanie organizmu po ciężkich wypadkach i urazach.

Laseroterapia, magnetronic, elektrostymulacja, masaż suchy, czy chwile relaksu spędzone na łóżku wodnym wypełniały znaczną część rehabilitacji. Rodziny z dziećmi mogły odpocząć, ponieważ każdego dnia między śniadaniem, a obiadem ich małymi pociechami zajmowała się animatorka zabaw i gier. Pyszna kuchnia, miły i empatyczny personel dbający o dobre samopoczucie swoich gości, a także niezwykle komfortowe pokoje dostosowane do inwalidztwa poszkodowanych żołnierzy sprawiały, że można było poczuć prawdziwie domową atmosferę, która jest niezwykle ważna w procesie rehabilitacji.

Pani Urszula Wikarek, menadżerka MEDCITHI, organizowała także wieczory z muzyką i grillem, które pozytywnie wspierały integrację środowiska weteranów. Zainteresowani urokami okolicy mogli odbyć podróże do pobliskiej czeskiej Karviny, by miło spędzić czas z rodziną w aquaparku. Jeśli ktoś preferował dalszą wyprawę każdy z weteranów miał możliwość wyprawy do Wisły, Ustronia oraz Cieszyna. Niektórzy nawet udali się dalej − do Wadowic, a inni aż do Wiednia i Pragi, by poznać piękno europejskich stolic.

Oby więcej takich turnusów! Nic tak nie uzdrawia, jak profesjonalna rehabilitacja połączona z domową atmosferą i radością podróży do najpiękniejszych zakątków nie tylko w Polsce. Zarząd Stowarzyszenia dziękuje firmie LOCKHEED MARTIN, która już od kilku lat wspiera tę właśnie inicjatywę. Również fundusze pozyskane z karnawałowego balu charytatywnego, zorganizowanego na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie przez Zarząd Stowarzyszenia i Dowódcę 12 Brygady Zmechanizowanej, pomogły sfinansować rehabilitację dla łącznie 67 uczestników. Dziękujemy i mamy nadzieję, że uda się pozyskać fundusze na kolejne tego typu przedsięwzięcia.