W dn. 25.06.2016 roku dzięki wsparciu Ministerstwa Obrony Narodowej oraz we współdziałaniu z Dowództwem Generalnym Rodzaju Sił Zbrojnych na bazie ośrodka AZS Wilkasy rozpoczęła się kolejna edycja warsztatów terapeutyczno-psychologicznych „RAZEM ŁATWIEJ”. Uczestnikami warsztatów są rodzice poległych żołnierzy, weterani poszkodowani wraz z małżonkami oraz żony poległych weteranów.

Oprócz zajęć terapeutycznych uczestnicy warsztatów korzystają z różnych form fizjoterapii, zabiegów leczniczych oraz atrakcji wodnych ośrodka. Tegoroczna edycja została urozmaicona poprzez możliwość korzystania z foteli masujących.

W niedzielę 26.06.2016 roku Giżyckie Centrum Kultury zaprezentowało film „KARBALA”, który został wyświetlony w porcie EKOMARINA Giżycko. W pokazie udział wzięli uczestnicy warsztatów, Burmistrz Miasta Giżycka Wojciech Karol Iwaszkiewicz, dowódca garnizonu oraz licznie zgromadzeni mieszkańcy Giżycka. Dowódca 15 Brygady Zmechanizowanej płk dypl. Jarosław Gromadziński jako dowódca garnizonu, gospodarz terenu oraz weteran, żołnierz pełniący służbę w ramach Polskich Kontyngentów Wojskowych zapowiedział wsparcie i czynny udział w tym wydarzeniu.

zdjęcia: http://15bz.wp.mil.pl/pl/84_1417.html