Minister obrony Antoni Macierewicz uczestniczył w czwartek w Giżycku w treningu dla dzieci weteranów misji zagranicznych, który prowadził jedyny polski koszykarz NBA Marcin Gortat. Drużyna Gortata już w najbliższą niedzielę rozegra mecz charytatywny z ekipą Wojska Polskiego. Koszykarz i jego fundacja MG13 od dawna wspiera utalentowanych młodych sportowców i rodziny polskich żołnierzy.

Marcin Gortat włączył się również w prowadzoną od trzech lat kampanię społeczną „Szacunek dla polskich żołnierzy”. Ma ona pobudzić wrażliwość na problemy weteranów misji zagranicznych oraz ich bliskich.

Dziękuję, Fundacji Pana Marcina za to, że jest zawsze gotowa wtedy, gdy Wojsko Polskie czegoś potrzebuje, gdy potrzebują czegoś dzieci tych, którzy poświęcili wszystko dla ojczyzny.” – powiedział podczas spotkania z mediami szef MON.

Marcin Gortat w trakcie spotkania podziękował żołnierzom za możliwość spotkania się z nimi i z ich rodzinami. „Dziękuję za szansę poznania żołnierzy. Jesteśmy pod wielkim wrażeniem ich wyszkolenia. Nie mieliśmy czasu, żeby przywitać się z każdym, uścisnąć dłoń i podziękować za to co robią, a robią bardzo dużo żebyśmy mogli czuć się bezpiecznie w naszym kraju.” – powiedział koszykarz.

Polski koszykarz przekazał 10 voucherów na letni wypoczynek dla dzieci żołnierzy 15 Brygady Zmechanizowanej z Giżycka. Po raz piąty rozegrany zostanie wielki mecz Gortat Team – Wojsko Polskie. Środki zebrane podczas tego spotkania będą przekazane na wsparcie dzieci żołnierzy.