W ramach Filmowej Akademii Integracji w klubie Centrum Szkolenia Sił Powietrznych słuchacze kursu podoficerskiego mieli możliwość obejrzeć film Olivera Stonera „Urodzony 4 lipca”. Scenariusz filmu oparty został na autobiografii Rona Kovika, przykutego do wózka inwalidzkiego weterana wojny w Wietnamie, w którego wcielił się Tom Cruise. Film poprzedziła prezentacja zdjęć przygotowana przez żołnierzy kursu – weteranów poszkodowanych. Zaprezentowane zdjęcia dokumentują ich służbę w Afganistanie i Iraku – aż do momentu odniesienia ran i kontuzji. Film poprzedzony słowem medioznawcy dr Piotra Szarszewskiego był platformą do późniejszych rozważań o służbie na misji, powrotach do kraju, szukaniu swojego miejsca w społeczeństwie i towarzyszącej samotności. W spotkaniu udział wzięli zaproszeni goście, a wśród nich Barbara Bielińska-Jaroszyk, dyrektor Europejskiego Festiwalu Filmowego „Integracja Ty i Ja”, którego częścią jest Filmowa Akademia Integracji oraz Tomasz Kloc i Włodzimierz Wysocki przedstawiciele zarządu Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju. W ramach realizowanego projektu uczestnicy mieli okazję zapoznać się z częścią prac fotograficznych powstałych w trakcie ubiegłorocznych fotokonfrontacji – kolejnej aktywności Europejskiego Festiwalu Filmowego „Integracja Ty i Ja”.

Przedstawiciele zarządu Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju rozmawiali również o przyszłorocznym projekcie Europejskiego Festiwalu Filmowego „Integracja Ty i Ja” ukierunkowanym na rannych żołnierzy w misjach zagranicznych z panią dyrektor Barbarą Bielińską-Jaroszyk, kadrą kierowniczą Centrum oraz panią dyrektor zakładu karnego w Koszalinie.