W sobotę 23 stycznia, na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie odbył się Karnawałowy Bal Charytatywny zorganizowany przez Błękitną Brygadę i Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju. Zaszczyt przywitania wszystkich gości, obok Dowódcy Błękitnej Brygady Pana Generała Brygady Dariusza Górniaka, przypadł Prezesowi Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju Tomaszowi Kloc.

Dochód z balu, a przede wszystkim z przeprowadzonych w jego trakcie licytacji przedmiotów i loterii fantowej przeznaczony zostanie na rehabilitację żołnierzy - weteranów 12 Brygady i 5 Pułku Inżynieryjnego oraz poszkodowanych podczas misji. W przekazanie niezwykle cennych przedmiotów zaangażowały się wszelkie osobistości świata polityki. Tego wieczoru nie liczyły się poglądy polityczne, a niesienie pomocy rannym żołnierzom.

Pod młotek poszły między innymi:

• wieczne pióra od Zwierzchnika Sił Zbrojnych, Pana Prezydenta Andrzeja Dudy oraz od szefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego - Pana Pawła Solocha;
  • komplet porcelanowych filiżanek przekazany przez Premier Rządu - Panią Beatę Szydło;
  • Encyklopedia Szczecina (wydanie 2015) z dedykacją Prezydenta Miasta Piotra Krzystka.

Już po pierwszej licytacji wyżej wspomnianych przedmiotów na pomoc dla weteranów poszkodowanych zgromadzono prawie 20 tysięcy złotych. A to był zaledwie początek balu i początek licytacji pozostałych przedmiotów przekazanych przez darczyńców.