W dniu 18 stycznia 2016 r. w Teatrze Ziemi Rybnickiej zainaugurowano cykl spotkań z młodzieżą szkół na Górnym Śląsku. Organizatorem spotkań jest Wojskowa Komenda Uzupełnień w Rybniku. Spotkania prowadzi kierownik Zespołu Edukacyjno-Promocyjnego Centrum Weterana – p. Andrzej KORUS. W prelekcji udział wzięli członkowie naszego stowarzyszenia oraz ciężko ranni żołnierze w Bośni i Afganistanie – sierżant rez. Franciszek JURGIELEWICZ i st.szer.rez. Jan KOCZAR.

W czasie spotkania przedstawiona została prezentacja multimedialna oraz nawiązano wideo połączenie z PKW w Afganistanie, w czasie którego uczestnicy mogli zadawać pytania żołnierzom pełniącym tam służbę. W spotkaniu uczestniczyli także weterani misji zagranicznych.

Na widowni w teatrze zasiadło ponad 260 uczniów z następujących szkół w Rybniku: Dwujęzyczne Społeczne Gimnazjum, Zespół Szkół Mechaniczno - Elektrycznych, Zespół Szkół Budowlanych, Zespół Szkół Technicznych oraz IV Liceum Ogólnokształcące.