Uczestniczyła w nich 70-cio osobowa grupa beneficjentów złożona z weteranów, weteranów poszkodowanych, ich żon i partnerek oraz rodziców żołnierzy poległych w służbie poza granicami.

W ramach warsztatów nasi goście brali udział w zajęciach grupowych i indywidualnych pod okiem psychologów wojskowych oraz terapeutów doskonale znających realia i problematykę środowiska weteranów. Z relacji uczestników oraz psychologów i terapeutów wiemy że była to ciężka praca. Czas wolny wypełniały zajęcia sportowo-rekreacyjne, rehabilitacja oraz spotkania z historią i kulturą Ziemi Cieszyńskiej.

Organizatorem przedsięwzięcia było Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju przy wsparciu Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych oraz Centrum Weterana Działań Poza Granicami Państwa.

Środki na realizację tego wydarzenia pochodziły z dotacji Ministerstwa Obrony Narodowej oraz funduszy Stowarzyszenia pozyskanych w ramach 1% podatku dla OPP.

Kolejną edycję warsztatów planujemy zrealizować w październiku tego roku w Międzywodziu.