W dniach 14 – 18 maja 2018 roku odbył się pierwszy turnus przygotowawczy dla weteranów, którzy będą reprezentować Polskę na Międzynarodowych Igrzyskach INVICTUS GAMES, które odbędą się w Sydney w Australii w październiku 2018 r. Organizatorem Igrzysk jest Fundacja księcia Harry’ego, członka brytyjskiej rodziny królewskiej. Główne przesłanie zawodów to traktowanie sportu jako formy rehabilitacji i pomoc weteranom w powrocie do zdrowia psychicznego i fizycznego.

Do turnusu zakwalifikowało się 25 weteranów poszkodowanych, którzy spotkali się niedawno w Mrągowie w Ośrodku Szkoleniowo - Kondycyjnym.
Proces kwalifikacji był długi i wymagający, z 83 osób, które złożyły wniosek do Centrum Weterana, Komisja zakwalifikowała tylko 25 osób, które reprezentują całe siły zbrojne. O dalszej kwalifikacji zdecydują badania lekarskie oraz stopień uszczerbku na zdrowiu. 15 zawodników wystartuje na Igrzyskach, a 10 osób będzie rezerwowymi.
Weterani poszkodowani mają niezwykłą okazję do integracji, ale również do sprawdzenia się oraz większego zaangażowania w sport. Igrzyska są okazją nie tylko do sportowej rywalizacji, ale również do zmierzenia się z samym sobą.
Intensywny trening trwał 5 dni i obejmował różne dyscypliny sportowe - siatkówka na siedząco, lekkoatletyka, pływanie, łucznictwo, wioślarstwo, wyciskanie sztangi. Wszyscy uczestnicy zgrupowania byli bardzo zaangażowani, czasem musieli zmagać się z bólem i drobnymi kontuzjami. Na szczęście panie fizjoterapeutki z WOSzK Mrągowo robiły wszystko, aby ulżyć w bólu i zminimalizować skutki treningu.
Atmosfera między uczestnikami była przyjazna, ale niepozbawiona rywalizacji. Każdy z zakwalifikowanych dawał z siebie 110%, żeby jak najlepiej się przygotować do startu.
Warto dodać, że bardzo ważnym elementem całego przedsięwzięcia jest rodzina i bliscy, którzy towarzyszą zawodnikom, podczas Igrzysk. Osoby towarzyszące są niezbędną i integralną częścią zawodów. Organizatorzy podkreślają, że to przedsięwzięcie jest właśnie doskonałą okazją, aby weterani mogli podziękować i uhonorować swoich bliskich, którzy są z nimi na co dzień i pomagają w długiej i żmudnej rehabilitacji. Rodzina i bliscy będą mogli oglądać zawody ze specjalnej trybuny, będą obecni od uroczystego otwarcia Igrzysk aż do ich zakończenia.
Strategicznym partnerem Polskiej Reprezentacji Weteranów na zawodach sportowo-rehabilitacyjnych INVICTUS GAMESSYDNEY 2018jest Polska Grupa Zbrojeniowa S.A., dzięki której zostanie sfinansowany pobyt weteranów spoza MON-u oraz osób towarzyszących zawodnikom.
Odbędą się jeszcze dwa kolejne spotkania przygotowawcze – w czerwcu oraz we wrześniu. Pomiędzy turnusami zawodnicy będą trenować samodzielnie i pod okiem trenerów w swoim miejscu zamieszkania.
Trzymamy kciuki za naszych reprezentantów !