W dniach 22-26 września br. na terenie Powiatu Wałbrzyskiego, w malowniczym Sokołowsku, Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju zrealizowało projekt pn. Marsz z Weteranem. Uczestnikami tego wydarzenia byli weterani poszkodowani, ich żony i partnerki oraz zaproszeni przyjaciele i sympatycy naszego Stowarzyszenia. Zasadniczymi założeniami tego przedsięwzięcia były rehabilitacja ruchowa weteranów w ramach pieszej turystyki górskiej oraz integracja środowiska weteranów poszkodowanych ze społeczeństwem. Mimo stosunkowo krótkiego pobytu udało się zrealizować wszystkie zaplanowane atrakcje, w tym m.in. wspólny spacer w młodzieżą okolicznych szkół czy zwiedzanie podziemnego miasta Osówka w Głuszycy. Na zaproszenie burmistrza Mieroszowa pana Andrzeja Lipińskiego, uczestnicy spotkali się z jej mieszkańcami, gdzie zostali serdecznie przyjęci i ugoszczeni. Następnego dnia, weterani rozegrali mecz piłki siatkowej z mieszkańcami Sokołowska. Obu spotkaniom towarzyszyła miła atmosfera.
Jednym z ważnych punktów wyjazdu było spotkanie z przedstawicielami Konwentu i Kolegów Dziekanów Korpusów żołnierzy zawodowych, na czele z panem płk. Krzysztofem Jewgiejukiem, który przedstawił zakres zadań realizowanych przez organa przedstawicielskie żołnierzy zawodowych. Spotkanie przebiegało w życzliwej atmosferze, a zebrani weterani skorzystali z okazji do przekazania swoich wniosków.
Najważniejszym przedsięwzięciem tego projektu była organizowana w sobotę, debiutancka edycja Marszu z Weteranem - zawody w wędrówce pieszej na dwóch dystansach 10 i 20 km. Pogoda dopisała, a frekwencja okazała się znacznie przekraczająca nasze oczekiwania. Wszyscy piechurzy zgodnym głosem wyrażali uznanie dla przygotowania całej imprezy oraz satysfakcję z ukończenia wędrówki na - jak się okazało - wymagających trasach. Na finiszerów i wszystkie towarzyszące osoby czekał ciepły poczęstunek - grillowane kiełbaski oraz kawa i herbata.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom zjazdu, którzy byli zaangażowani w realizację całego przedsięwzięcia, a w szczególności sobotnich zawodów.
Dziękujemy staroście Powiatu Wałbrzyskiego, panu Krzysztofowi Kwiatkowskiemu za patronat, udzieloną pomoc, zaangażowanie i profesjonalizm.
Szczególne słowa podziękowania należą się naszym partnerom, którzy wsparli finansowo nasz wyjazd:
firmie MONAT Polska oraz firmie Huta Stalowa Wola S.A.
Słowa podziękowania ślemy również do naszego patrona medialnego, czyli Polski Zbrojnej.
Panu Rafałowi z Ośrodka Radosno w Sokołowsku dziękujemy za gościnę i wyznaczenie ambitnych tras. (-;
Dobrym duchem naszego pobytu na gościnnej Ziemi Wałbrzyskiej był pan Dariusz Szmulik - Darku serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wsparcie.
Sukces pierwszej edycji zaowocował decyzją o zaplanowaniu kolejnej, już za rok, na którą serdecznie zapraszamy.