Ukraina jest dziś ofiarą brutalnej wojny napastniczej ze strony Federacji Rosyjskiej, która rozpoczęta została decyzją jednego człowieka - Putina. Giną ludzie, ostrzeliwane rakietami i pociskami artyleryjskimi są miasta, zniszczeniu ulegają osiągnięcia społeczeństwa Ukrainy, owoce pracy ostatnich trzydziestu lat i długiej historii narodu. Najeźdźca łamie podstawowe zasady prawa międzynarodowego i pogrąża Europę w krwawym konflikcie.

Ukraina walczy samotnie nie tylko o własną niepodległość, lecz także broniąc pokoju w całej Europie Środkowej i Wschodniej. Stawką są podstawowe wartości gwarantujące pokój na świecie: prawo do samostanowienia, demokracja i praworządność, fundamentalne prawa człowieka i wolność słowa.

Jako weterani poszkodowani w misjach stabilizacyjnych i operacjach wsparcia pokoju, wyrażamy głęboki sprzeciw wobec napaści Federacji Rosyjskiej na Ukrainę. Wierzymy, że zjednoczona Europa jak i demokratyczne państwa z całego świata wszelkimi sposobami i środkami zatrzymają rzeź niewinnych Ukraińców oraz zniszczenie kraju.

Wyrażamy nasz podziw i wsparcie dla Koleżanek i Kolegów z Ukraińskiej Armii, z którymi niejednokrotnie pełniliśmy wspólnie służbę w misjach zagranicznych za ich odwagę i bohaterskie czyny. W miarę swoich możliwości będziemy przekładać słowa na konkretne działania wspierając tych, którzy broniąc się przed najeźdźcą odnieśli rany oraz rodziny obrońców szukające schronienia przed wojenną zawieruchą w naszym kraju. Wierzymy, że mimo tego zbrodniczego ataku, przetrwają i zwyciężą wartości, które nas łączą – umiłowanie własnej ojczyzny oraz wolności.

Jesteśmy z Wami – Chwała Ukrainie, Chwała Bohaterom.