II MARSZ Z WETERANEM

W dniach 14-18 września br. na terenie Powiatu Wałbrzyskiego, w malowniczym Sokołowsku, Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju zrealizowało po raz drugi, projekt pn. Marsz z Weteranem. Uczestnikami tego wydarzenia byli weterani poszkodowani, ich żony i partnerki oraz zaproszeni przyjaciele i sympatycy naszego Stowarzyszenia. Zasadniczymi założeniami tego przedsięwzięcia były rehabilitacja ruchowa weteranów w ramach pieszej turystyki górskiej oraz integracja środowiska weteranów poszkodowanych ze społeczeństwem. Mimo stosunkowo krótkiego pobytu udało się zrealizować wszystkie zaplanowane atrakcje, w tym wyprawę do schroniska Andrzejówka czy zwiedzenie Teplickich Skał. Te ostatnie, wywarły na nas niesamowite wrażenie.
Na zaproszenie burmistrza Mieroszowa pana Andrzeja Lipińskiego, uczestnicy Rajdu spotkali się z mieszkańcami tej malowniczo położonej miejscowości, gdzie zostali serdecznie przyjęci i ugoszczeni.
Najważniejszym przedsięwzięciem tego projektu była organizowana w sobotę, druga edycja Marszu z Weteranem - zawodów w wędrówce pieszej na dystansie 15 km - od tego roku połączone z Festiwalem Nordic Walking - imprezą rekreacyjno-sportową organizowaną przez władze Powiatu Wałbrzyskiego. Mimo niezbyt optymistycznych prognoz, pogoda dopisała, a frekwencja okazała się znacznie przekraczająca nasze oczekiwania. Wszyscy piechurzy zgodnym głosem wyrażali uznanie dla przygotowania całej imprezy oraz satysfakcję z ukończenia wędrówki na - jak się okazało - wymagającej trasie. Na finiszerów i wszystkie towarzyszące osoby czekał ciepły poczęstunek, certyfikat finiszera oraz medal od organizatorów Festiwalu Nordic Walking.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom zjazdu, którzy byli zaangażowani w realizację całego przedsięwzięcia, a w szczególności sobotnich zawodów.
Dziękujemy staroście Powiatu Wałbrzyskiego, panu Krzysztofowi Kwiatkowskiemu za patronat, udzieloną pomoc, zaangażowanie i profesjonalizm.
Szczególne słowa podziękowania należą się naszym partnerom, którzy wsparli nasz wyjazd - również finansowo:
firmie Wałbrzyskie Zakłady Koksownicze “Victoria” S.A.oraz firmie CBRE.
Panu Rafałowi z Ośrodka Radosno w Sokołowsku dziękujemy za gościnę i wyznaczenie - jak zwykle - ciekawej trasy. (-;
Do zobaczenia za rok.
fot. Szymon MUTWICKI