W dniu 24 września br. odbyła się pierwsza edycja zawodów sportowych pn. Wyzwanie Weterana, zorganizowana przez Centrum Weterana Działań Poza Granicami Państwa, na terenie obiektów sportowych MCER - Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne. Liczna reprezentacja Stowarzyszenie podjęła “wyzwanie” biorąc udział w wielu konkurencjach sportowych.
Doniosłym wydarzeniem, które poprzedziło rozpoczęcie zawodów stało się wręczenie przez wicepremiera Mariusza Błaszczaka powołań do nowej reprezentacji na zawody Invictus Games Düsseldorf 2023. Wśród uhonorowanych tym zaszczytnym wyróżnieniem znalazło się wielu członków naszego Stowarzyszenia.
Nasi członkowie wystartowali w wielu konkurencjach sportowych, zarówno lekkoatletycznych, siłowych, a także wytrzymałościowych oraz pływaniu osiągając medalowe pozycje w kategorii weteran poszkodowany.
Zwieńczeniem zawodów stało się wręczenie weteranom, którzy w znaczący sposób wyróżnili się odwagą, postawą godną naśladowania oraz szerzących wśród społeczeństwa idee szacunku i wsparcia dla weteranów misji poza granicami państwa, a także podejmujących inicjatywy na rzecz środowiska weteranów nagród Dyrektora Centrum Weterana – Excaliburów. Tą zaszczytną nagrodą został wyróżniony prezes naszego Stowarzyszenia kol. Tomasz KLOC. Serdecznie gratulujemy!
Dziękujemy personelowi Centrum Weterana Działań Poza Granicami Państwa za zorganizowanie i przeprowadzenie zawodów. Liczymy na kolejne edycje. <div class=