Od Hali Stulecia,poprzez Operę, teatry, banki, deweloperów, biblioteki do ogrodu zoologicznego włącznie.
Kolorowo, wesoło i radośnie zrobiło się przy barwnych stanowiskach z balonami, smyczami reklamowymi, folderami i mnóstwem pamiątek. Rodziny z dziećmi, osoby poszukujące ważnych dla siebie informacji oraz firmy poszukujące partnerów.
Dzięki uprzejmości Wojskowej Komendy Uzupełnień we Wrocławiu, zostaliśmy zaproszeni do wspólnego obsadzenia ekspozycji WKU. Oprócz Stowarzyszenia Kombatantów Misji Pokojowych ONZ i Światowego Stowarzyszenia Żołnierzy Pokoju (SPIA) reprezentowane było Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju. Przygotowany przez Pana Andrzeja KORUSA (SKMP) wystrój ekspozycji, oraz błękitny beret i ubiór Organizacyjny, przyciągał uwagę wielu osób. Olbrzymim powodzeniem cieszyły się także odznaki dziesięciolecia Stowarzyszenia Kombatantów Misjii Pokojowych. Wspólnie z p. Katarzyną KARPIUK odpowiedzialną z ramienia WKU za ekspozycją, na przemian udzielano informacji i wyjaśnień.
Szczególnie zainteresowanie (w tym mediów) wzbudził Pan Samuel Suhel MOAUSA, weteran poszkodowany w czasie misji w Iraku. Oprócz opowieści o misji i fotografii, pokazywał niektórym osobom kawałek szkła, który chirurdzy w 4 WSK usunęli z jego ciała kilka dni temu.
Znalazło się też wielu chętnych do zorganizowania spotkań weteranów misji w szkołach i klubach seniora.

Ekspozycje WKU oraz stowarzyszeń weteranów wzbogaciła wystawa sprzętu 10 batalionu dowodzenia (dawniej 10 saskiego pułku łączności), kompani regulacji ruchu z Oleśnicy oraz wspaniałe mundury grup rekonstrukcyjnych w Wałbrzycha i Wrocławia.
To był wspaniały czas na zaprezentowanie naszych Stowarzyszeń i przekazanie społeczeństwu miasta informacji o tym kim jesteśmy i czym się zajmujemy.

Ponadto Stowarzyszenie Kombatantów zakończyło cykl spotkań z młodzieżą szkół średnich, podczas których prezentowano nasze Stowarzyszenia.

Zdjęcia i tekst: Andrzej KORUS